فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 10 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عباس زاده، موسی سعادتی، داود فاطمی، رقیه حاتمی، محمد شمس الدینی مطلق صفحات 1-26


    شرط اساسی و سرآغاز هر رابطه انسانی نیاز به احساس اعتماد به سایر هم نوعان می باشد، لزوم این عنصر حیاتی در تمامی تعاملات انسانی و در سطوح مختلف اجتماع علی الخصوص نهاد پلیس، امری اجتناب ناپذیر است. از این رو، پژوهش حاضر ، با هدف بررسی رابطه بین سرمایه های اجتماعی و فرهنگی با متغیراعتماد به پلیس انجام شده است. شیوه پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق بالغ بر 70000 نفر تماشاگران حاضر در ورزشگاه یادگار امام شهر تبریز می باشد، که از این تعداد 400 نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه برآورد گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که جهت برآورد اعتبار و پایایی آن به ترتیب از اعتبار سازه ای و محتوایی و تکنیک آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که همبستگی بین متغیرهای سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی با متغیر وابسته اعتماد به پلیس در سطح اطمینان 99 درصد رابطه وجود دارد؛ همچنین، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی، حاکی از آن است متغیرهای مستقل تحقیق، 23 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، انسجام خانواده، اعتقاد به هنجار، اعتماد به پلیس
  • کمال کوهی صفحات 27-47

    آسیبهای اجتماعی یکی از عوامل کند شدن چرخه توسعه و در مواردی عامل بازدارنده آن محسوب می شود، هر گونه تلاش در جهت اصلاح، رفع و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی به ویژه انحرافات اخلاقی به معنای تلاش در جهت رفع موانع توسعه و یا پیامدهای عقب ماندگی است. بنابراین موفقیت در امر مقابله با آسیبهای اجتماعی معرف موفقیت در امر توسعه و بهبود حیات اجتماعی جامعه است. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف تعیین و شناسایی انحرافات اخلاقی در مدارس و عوامل موثر با آن انجام شده است. تحقیق به روش پیمایش در میان 664 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه استان آذربایجان شرقی انجام شده است. روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و انتخاب نمونه هابه شیوه تصادفی ساده و سیستماتیک صورت گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه نامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد، میزان شیوع انحرافات اخلاقی در سطح متوسط به بالا است. نتایج تحلیل همبستگی نشان می دهد بین سرمایه اجتماعی، وضعیت مولفه های عوامل روانی، میزان دینداری و مهارت های ارتباطی باانحرافات اخلاقی همبستگی معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: آسیبهای اجتماعی، انحرافات اخلاقی، سرمایه اجتماعی، دانش آموز
  • اصغر احمدی، کامران صداقت، صمد صباغ صفحات 49-67

    تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین میزان رضایت مندی از امنیت اجتماعی با گرایش به رفتارهای وندالیستی در بین شهروندان 15 تا 39 ساله، ساکن در شهر تبریز پرداخته است. در این پژوهش، امنیت اجتماعی طبق الگوی مسعود چلبی که بر اساس نظریه کنش اجتماعی تالکوت پارسونز ارایه شده است، در چهار بعد امنیت جانی، امنیت مالی، امنیت فکری و امنیت جمعی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از طریق روش پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه، و با بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل پیرسون، در نمونه آماری 390 نفر از شهروندان تبریزی که به شیوه نمونه-گیری  خوشه ای چند مرحله ای بدست آمده است، نشان داد که بین میزان رضایت مندی از امنیت اجتماعی در چهار بعد، امنیت مالی، امنیت جانی، امنیت فکری و امنیت جمعی رابطه وجود دارد. ضریب همبستگی محاسبه شده در امنیت مالی 513/0- ، در امنیت مالی 472/0-، در امنیت فکری 641/0- ، و در امنیت جمعی 389/0- است که نشان می دهد بین میزان رضایت مندی از امنیت اجتماعی با گرایش به رفتارهای وندالیستی در همه ابعاد رابطه متوسط و در جهت منفی وجود دارد. در مجموع می توان نتیجه گرفت، با افزایش میزان رضایت مندی از امنیت اجتماعی، احتمال گرایش به رفتارهای وندالیستی کاهش یافته و برعکس با کاهش میزان رضایت مندی از امنیت اجتماعی احتمال گرایش به رفتارهای وندالیستی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: رضایت مندی اجتماعی، امنیت اجتماعی، امنیت جانی، امنیت مالی، امنیت فکری، امنیت جمعی، گرایش به رفتارهای وندالیستی
  • عقیل خالقی، احد بشیری صفحات 69-81

    امنیت از موضوعات مهم اجتماعی است و آن را بستر هر توسعه ای می دانند. در کشور ما نیز با توجه به ارزش های دینی و اخلاقی و ساختار جوان جامعه و وجود مشکلات، امنیت از پیچیده ترین مسایل اجتماعی به شمار می رود. هدف از این تحقیق بررسی نقش مولفه های فرهنگی در امنیت و آرامش شهر تبریز است. جامعه آماری تحقیق افراد با سطح تحصیلات دیپلم و بالاتر از دیپلم هستند که از میان آنها تعداد 200 نفر به عنوان نمونه و از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند تا به 30 سوال مطرح شده در پرسشنامه تحقیق جواب بدهند. نتایج نشان داد که مولفه های فرهنگی تاثیر مستقیم و معناداری در امنیت و آرامش شهر تبریز دارند. بر اساس نتایج تحقیق پیشنهاد هایی برای افزایش امنیت و آرامش در شهر مطرح شده است.

    کلیدواژگان: امنیت، هویت اجتماعی، نظم اجتماعی، اخلاق اجتماعی، تبریز
  • اعظم عبادی، معصومه وطن دوست صفحات 83-96

    با توجه به اهمیت و جایگاه خاص نهاد دین در نظام اجتماعی و ارتباط متقابل این نهاد با سایر نهاد های اجتماعی بخش مهمی از مطالعات جامعه شناسی به بررسی کارکردهای گوناگون نهاد دین در نظام اجتماعی اختصاص یافته است. هدف پژوهش حاضرشناسایی چگونگی رابطه بین دینداری و مولفه های آن و بزهکاری در میان دانشجویان است و سعی شده تا با استفاده از روش پیمایشی و داده های عینی و با تکیه بر نظریه های جامعه شناختی درباره بزهکاری و دینداری، به نقش دینداری در جلوگیری از بزهکاری بپردازد. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه تبریز، شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای و ابزار سنجش، پرسشنامه است. یافته ها حاکی از آن است که بین دینداری و بزهکاری رابطه معنادارمستقیم و منفی وجود دارد؛ بدین معنی که هر چه دینداری در بین دانشجویان بالاتر می رود، میزان بزهکاری نیز کاهش می یابد. این رابطه بین همه ابعاد دینداری و بزهکاری مشاهده شده است و از میان ابعاد مذکور بعد دانش دینی (675/0-) و بعد پیامدی (653/0-) بیشترین همبستگی را با متغیر بزهکاری دارند.

    کلیدواژگان: دینداری، ابعاد دینداری، بزهکاری، دانشجویان، دانشگاه تبریز
  • مجید وظیفه ی امندی، احمد اصغر زاده، سعید حسینخانی صفحات 97-118

    آذربایجان شرقی و غربی با وجود شباهت های زیادی که از نظر جمعیتی، فرهنگی، جغرافیایی، تاریخی، اقتصادی و صنعتی با هم دارند؛ تفاوت هایی نیز در برخی از حوزه ها. به ویژه در حوزه ی ریسک سرمایه گذاری و گرایش به سرمایه گذاری نشان می دهند. بر این اساس، مقاله حاضر با هدف تعیین میزان ریسک سرمایه گذاری در دو استان، در نظر دارد تاثیر این متغیر بر گرایش به سرمایه گذاری را تحلیل نماید. روش تحقیق پیمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مدیران شرکت های خصوصی فعال استانهای آذربایجان شرقی و غربی به تعداد  12206 (تا پایان شهریور 1390) شرکت می باشد که از این تعداد 373 شرکت از طریق فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند. نتایج تحقیق، حاکی از آن است که بین ریسک سرمایه گذاری و گرایش به سرمایه گذاری رابطه معنی داری وجود دارد. اگر میزان ریسک سرمایه گذاری در دو استان کاهش یابد، در این صورت گرایش به سرمایه گذاری بیشتر می شود. تفاوت میزان میانگین این دو متغیر در دو استان از نظر آماری معنی دار است.

    کلیدواژگان: ریسک سرمایه گذاری، گرایش به سرمایه گذاری، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی
|
  • Mohammad abbaszadeh, Musa Saadati, Davoud Fatemi, Rogaeh hatami, Mohammad Shams Aldini Motlagh Pages 1-26

    The beginning and principle condition of any human relationship is trusting in other people. The necessity of this vital element in all social communication and relationship is inevitable. Thus the following research aims to analyze the relation between social and cultural capital with the variable of trusting in police. The research method is survey .The population of the research is up to 70000 observant in the stadium of Yadegar-E-Imam of Tabriz city which about 400 people has been considered as the sample by Cochran formula. Besides, Questionnaire has been used for collecting the data and in order to have the validity and reliability, construct and content validity and Chronbach’s alpha technique have been estimated. Finally for analyzing, SPSS software has been used. Results showed that correlation between social and cultural capital variables and trusting in police in a meaningful level of 0/01 and a certainty of 0.99 is confirmed. Also the regression analysis represents that, the independent variables of the research have interpreted the 23% of changing dependant variables.

    Keywords: cultural capital, social capital, family solidarity, trusting in police
  • Kamal Kouhi Pages 27-47

    Social deviation is one of the factors slowing down the development cycle and in some cases it is a deterrent. Any attempt to modify, eliminate and prevent social deviation, especially ethical deviation means trying to eliminate obstacles to development and consequences of underdevelopment. Thus, success in tackling social pathologies represent success in the development and improvement of social life. In this regard, the present study aimed to determine and identify ethical deviation in schools and its affecting factors. The research was conducted through a survey among 664 high school students from East Azerbaijan Province. Sampling was done by random Selection. The data collection instrument was a questionnaire and interview and data were analyze through correlatim coefficient using SPSS /21. The results showed prevalence of moderate to high levels of ethical deviation. correlation analysis indicated that there was a significant correlation between social capital status, psychological factors, degree of religiosity and communication skills with ethical deviation.

    Keywords: social deviation, Ethical Deviation, social capital
  • Asghar Ahmadi, Kamaran Sedagat, Samad Sabagh Pages 49-67

    This research investigates the relationship between social security satisfaction level and tendency towards vandalistic behaviors among 1539 years citizens in Tabriz. In this research social security is studied according to pattern of Masoud Chalbi based on Talcot Parsons social interaction theory in four aspects of physical security, financial security, thought security and collective security. The results obtained in a survey research using questionnaire and employing Pearson analysis method among 390 Tabriz citizens as statistical population and multi stage cluster method showed that there is a relationship between social security satisfaction level in four scopes of physical security, financial security , thought security and collective security this level was -/513 in physical security,-/427 in financial security,-/641 in thought security and -/389 in collective security indicating that there is a negative and average relationship between social security satisfaction level and attitude towards vandalistic behaviors. According to these findings it can be concluded that by increasing of social security satisfaction level in physical, financial ,thought and collective aspects the probability of attitude towards vandalistic behaviors is reduced and vice versa by reduction of social security satisfaction level, the probability of attitude toward vandalistic behaviors is increased.

    Keywords: Social Satisfaction, social security, Physical Security, Financial Security, thought security, collective security, attitude towards vandalistic behaviors
  • Aghil Khaleghi, Ahad Bashir Pages 69-81

    Security is an important topic in society. It is known as basis for every development. in Iran due to religious and moral values, and youth community structure and problems it is the most complex social issues The purpose of this study was to the role of culture in the safety and security in Tabriz. Population diploma and above which 200 peaple fram Them were selected through simple random sampling which was. The results of the research showed that cultural Factors have Direct and significant impact on the security and safety of Tabriz based on this result, proposals have been put forward.

    Keywords: Security, Social identity, Social order, Social ethics
  • Azam ebadi, Masumeh vatandoost Pages 83-96

    One of the essential roles of sociology is study of the social institutions and their functions. Considering of the importance of religion role in society, sociology studies its functions in social system. This article aimed to the relation between religiousity and delinquency among Tabriz universities students. It has been attempted to mention the religion impact on preventing of delinquency.population was university of Tabriz students which samples were selected among Them by randam Method. Utilized instrument was questionnaire. Findings showed the negative and right relation between religion and delinquency. this relation in some dimensional such as religious knowledge is (0.675) and in consequent dimension is (0.653).

    Keywords: Religion, religion dimensions, Delinquency
  • Majid vazifeh Amandi, Ahmad Asgharzadeh, Saeed Hoseyinkhani Pages 97-118

    Both East and West Azerbaijan provinces having similarities in demographic, cultural, geographical, historical, economic, and industrial areas;They have some differences in some aspects. Such as risk of investment and attitude to investment. This article aims to determine the amount of risk of investment in both provinces and intends to analyze the impact of This variable on the attitude to investment. Methodology of the research was survey, and the study population included all active private company executives with a number of 12206 (until September 1390) in two provinces of East and West Azerbaijan. 373 companies have selected through Cochran formula and the cluster sampling method was used for selecting samples. The results showed that the relationship between risk of investment and attitude to investment is significant. This shows that if the risk of investment decline, attitude to investment will increase in both provinces. The difference of these two variables is statistically significant in the two provinces. Also, differences in the means of these both variables are significant.

    Keywords: Risk of investment, attitudes to investment, East Azerbaijan, west Azerbaijan